Hoe schrijf ik een webtekst?

Webteksten schrijven: kan ik dat zelf? Het antwoord is waarschijnlijk ‘ja’. Je kunt lezen en schrijven, dus met een beetje hulp kun je ook een webtekst schrijven. In dit blog geef ik je een paar handige tips mee.

Lezer

Een online nieuwsbrief, een blog of een reclametekst: de eerste vraag die je jezelf stelt is wie jouw tekst gaat lezen. Je hebt immers een ander type tekst nodig wanneer je schrijft voor potentiële klanten van de webshop van een tuincentrum, dan wanneer je schrijft voor bezoekers van de website van een natuurorganisatie. In beide gevallen kan je tekst gaan over een conifeer, zoals de Jeneverbes; maar de inhoud en stijl van je verhaal zal sterk verschillen. Leef je dus in: waarom komt een bezoeker naar jouw website? Wat wil hij weten en hoeveel tijd wil hij daaraan spenderen? En: wat moet je jouw lezer vertellen om hem te laten doen wat jij wil?

Zoektermen

SEO webtekstSEO, content, zoekmachines, semantic keywords… Wie zich verdiept in het schrijven van een webtekst raakt al gauw het spoor bijster door moeilijke, technische termen. Laat je niet ontmoedigen! In het kort komt het op het volgende neer: goede webteksten zijn vindbaar in Google en helpen je website om hoog te eindigen in de lijst van zoekresultaten. Om dit te bereiken moet je website goed gevuld zijn en vaak aangevuld worden met unieke, relevante inhoud (content).

SEO (search engine optimalization) is overigens niet alleen bedoeld voor de zoekmachines: het helpt de bezoekers van je pagina ook om snel de informatie te vinden die ze willen vinden op jouw website.

Tekstopbouw

De kans dat jouw webtekst hoog eindigt in zoekmachines kun je vergroten door je teksten op een bepaalde manier op te bouwen. Zorg ervoor dat je teksten altijd aan een aantal basisprincipes voldoen: voorzie ze van duidelijke titels en tussenkoppen, waarin de zoektermen voorkomen die iemand uit jouw doelgroep in een zoekmachine invoert. Zorg ervoor dat de teksten niet te kort zijn en bovenal: let erop dat je teksten relevante inhoud bevatten.

Verder helpt het om in je teksten links in te bouwen naar andere artikelen op je website en om de belangrijkste zoektermen te laten terugkomen in de URL van de locatie van je tekst en in de naam en titel van afbeeldingen die je gebruikt.

Foutloos Nederlands

Spelfouten, typfouten, taalfouten en stijlfouten… Ze wekken ergernis bij je lezer en zorgen voor twijfel over jouw autoriteit en deskundigheid. Bij webteksten is dit zeker niet minder het geval dan bij teksten die gebruikt worden in andere media. Voorkom fouten in je tekst: leg deze weg nadat je hem geschreven hebt en bekijk hem daarna opnieuw, het liefst in een andere omgeving. Als je van jezelf weet dat taal niet je sterkste punt is; laat je tekst dan ook door iemand anders nalezen. Zeker wanneer het lange teksten of complete websites betreft, waarop je lang hebt gezwoegd, is het aan te raden hiervoor een professionele redacteur in te schakelen.

Schrijf!

Jouw webtekst moet mensen informeren, overtuigen en misschien wel aanzetten tot actie. Om dit te bereiken moet je tekst niet alleen kwalitatief goed zijn: hij moet ook gevonden worden door de gebruikers van het internet. Hou de tips uit dit blog in je achterhoofd en begin aan je tekst. Kwaliteit is een voorwaarde voor succes, maar voor webteksten is ook kwantiteit belangrijk: hoe meer relevante content je website bevat, des te vindbaarder wordt je website. Begin dus vandaag nog met schrijven en heb je specifieke vragen? Ik hoor ze graag!

FacebookTwitterPinterestDelen