Special Olympics | Boutade interviewt Jochem van Gelder

Jochem van Gelder kennen we allemaal als presentator van televisieprogramma’s: 25 jaar geleden begon hij met ‘Disney Club’, waarna bekende programma’s als ‘Willem Wever’ en ‘Praatjesmakers’ volgden. Tegenwoordig is op tv te zien als presentator van de programma’s ‘Lachen om Home Video’s’ en ‘Bonje met de Buren’. Daarnaast werkt hij aan een nieuwe theatervoorstelling en is hij als ambassadeur verbonden aan meerdere goede doelen.

Voor kinderen

Het liefst richt Jochem van Gelder zich met zijn werk tot kinderen. In het najaar gaat hij samen met Ron Bons, met wie hij de opening van de Special Olympics presenteerde, beginnen met de try-outs van de theatervoorstelling ‘Het genootschap van de wereldbetermakers’: “Daarbij nodigen we alle kinderen van Nederland uit om in een spannende, serieuze, maar ook leuke voorstelling mee te denken over hoe we de wereld beter kunnen maken”. Van Gelder besteedt graag tijd aan de goede doelen waaraan hij zich als ambassadeur heeft verbonden: de stichting Energy4All -die geld inzamelt voor onderzoek naar een medicijn voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte-, het Ronald McDonaldhuis Nijmegen, de juniors van voetbalclub NEC en natuurlijk de Special Olympics.

Werken voor de SONS

Van zijn werk als ambassadeur van de Special Olympics kan Jochem van Gelder intens genieten: “Het is een ambassadeurschap dat een meer dan grote glimlach bij me oplevert, omdat het een festiviteit is die het accent legt op wat mensen kunnen en omdat de sporters via de SONS de mogelijkheid krijgen om hun favoriete passie -sport- te beoefenen met anderen.” Zijn werkzaamheden als ambassadeur uitten zich in het presenteren van de regionale Special Olympics in 2015, promo’s en natuurlijk de openingsceremonie van de nationale Special Olympics op 1 juli 2016. Verder besteedt Jochem van Gelder veel aandacht aan de Spelen op sociale media.

Liefde voor de G-sport

Sport, en dan vooral voetbal, vindt hij de leukste vrijetijdsbesteding die er is: “Achter in onze tuin heb ik een voetbalveldje met een goal, waar ik samen met mijn oudste en jongste zoon voetbal. In mijn hoofd ben ik nog steeds een geweldige linksbuiten.” Zo nu en dan beoefent Jochem van Gelder ook andere sporten, zoals tennis en basketbal, en in 2011 liep hij de marathon van New York om geld op te halen voor de stichting Energy4All. Jochem van Gelder is een trouwe fan van de Nijmeegse voetbalclub NEC, waardoor het presenteren van de openingsceremonie van de SONS een soort thuiswedstrijd voor hem was.

G-sporters maken indruk op Van Gelder door de manier waarop ze met hun sport en met elkaar omgaan: “Je ziet ongelooflijk veel verschillende niveaus. Het feit dat de sporters elkaar allemaal accepteren en respecteren vind ik nog belangrijker dan of ze winnen of verliezen. Daarin zijn de sporters die meedoen met de SONS een mooi voorbeeld van hoe de sportbeleving bij iedereen zou moeten zijn”.

Natuurlijk zijn er ook wel eens sporters die het even moeilijk hebben: “Dat uit zich dan in verdriet en tranen, maar je ziet nooit woede of onredelijk spel. Ik zou niet weten hoe het komt, maar onsportiviteit, afgunst, of agressiviteit heb ik nog nooit gezien. De spelvreugde staat op 1, het presteren op 2 en teleurstellingen worden -door elkaar of door de begeleiding- heel goed opgevangen”.

Jochem van Gelder denkt dat het geweldige gevoel dat de SONS veel mensen geven nog wel even aan zal houden. In de aanloop naar de SONS ontmoette Jochem van Gelder meerdere sporters en hij heeft gezien hoe ze uitkeken naar de Spelen: “Het voorgloeien begon al ver voor de Spelen en de napret zal ook nog een hele tijd blijven”.

Boodschap aan de deelnemers

Voor de SONS van 2016 en alle volgende sportevenementen sprak Jochem van Gelder de volgende wens uit: “Jullie zijn allemaal in training geweest, dus ik hoop dat jullie een mooie, goede sportieve prestatie neerzetten en dat jullie pieken op het juiste moment. En of dat wel of niet lukt: ik hoop dat jullie me de sportvreugde die jullie hebben jullie prestaties gaan vieren. In het kort zeg ik: doe je stinkende best, maar vooral: geniet!”

Quote Jochem van Gelder

FacebookTwitterPinterestDelen