Special Olympics | Boutade interviewt Peter van Uhm

De Nijmeegse bakkerszoon, nu generaal buiten dienst, Peter van Uhm was van 1972 tot 2012 40 jaar in dienst bij de Nederlandse Krijgsmacht, de laatste vier jaar als commandant der Strijdkrachten. Sinds zijn militair pensioen treedt hij op als spreker (onder meer tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in 2013) en zet hij zich in voor allerlei bestuurlijke functies en goede doelen. Heel logisch, vindt hij zelf: “Het is mooi als je dat soort dingen voor de samenleving kunt doen”.

Van generaal tot SONS-ambassadeur

Hij hielp een operagezelschap de schouwburg vol te krijgen, zit in de evaluatiecommissie van de Nationale Politie, is adviseur van een ingenieursbureau en heeft een hele waslijst aan andere functies; ook na zijn pensionering is de agenda van Peter van Uhm behoorlijk gevuld. Nee zeggen tegen mensen die zijn hulp vragen zit niet in zijn aard. Toch was dat zijn eerste reactie toen de organisatie van de Nationale Spelen Peter van Uhm vroeg om marsleider te worden van de wandeldriedaagse: “Toen heb ik gezegd: ‘dat kan niet’. In Nijmegen is maar één marsleider en die is van de Vierdaagse.” Nadat deze marsleider -vriend en studiegenoot op de Koninklijke Militaire Academie Johan Willemstein-  zijn zegen had gegeven, begon het werk van Peter van Uhm als ambassadeur van de SONS. Op 1, 2 en 3 juli is hij actief als marsleider. In de aanloop naar de Spelen denkt hij op de achtergrond mee met de organisatie en zet hij zijn netwerk in om bekendheid aan het toernooi te geven: “Ik kom op heel veel plekken en laat overal even vallen dat de SONS 2016 en de wandeldriedaagse eraan komen.”

Liefde voor de G-sport

Zelf is Peter van Uhm een vastberaden sporter: “Mijn vrouw en ik sporten: ik loop hard en we fitnessen. Als je dat veertig jaar hebt gedaan schakel je dat niet zomaar uit. Daarnaast moet ik zorgen dat ik in mijn pak blijf passen”. De G-sport ligt hem na aan het hart, vanwege de mentaliteit en belevingswereld van de sporters en de energie die je daarvan krijgt als toeschouwer: “Als je met 10-1 verliest, is dat ene doelpunt toch de vreugde waard”.

Een bijzondere mentaliteit heerst niet alleen bij de sporters, maar ook bij hun entourage. In 2015 bezocht Peter van Uhm de Internationale Special Olympics in Los Angeles. Hij herinnert zich een bijzonder moment tijdens het judotoernooi, toen de judoka’s moesten worden ingedeeld in poules: “Daar stonden 120 judoka’s uit 28 landen, alle kleuren van de regenboog, alle soorten talen… hoe ga je dat nou aanpakken?” Een Nederlandse judoleraar was aangewezen om die klus te klaren: “Die man heeft geen woord uitgesproken. Hij heeft ‘oe’ en ‘aa’ geroepen, in zijn handen geklapt en dingen voorgedaan. Binnen een half uur had hij koppeltjes gevormd die op een verantwoorde manier met elkaar aan het judoën waren, terwijl de trainers de mensen aan het kwalificeren waren. Ik heb zelden zo’n mooi voorbeeld van leidinggeven gezien. Ik had er diep respect voor.”

Mensen bewegen

Zijn aandacht gaat vooral uit naar mensen met een verstandelijke beperking die nog niet sporten; hij streeft ernaar om zoveel mogelijk van deze mensen aan de wandeldriedaagse deel te laten nemen: “Of je nu 2,5, 5 of 25 kilometer loopt, dat is naar wat jouw mogelijkheden zijn. Zo proberen we mensen dichter bij bewegen te krijgen en via dat bewegen dichter bij het sporten.” Dat is niet alleen goed voor de gezondheid, geeft Van Uhm aan: “Het is ook een manier om de mensen nog meer bij de samenleving te betrekken”.

De Nationale Spelen zijn natuurlijk ook bedoeld als feest voor de deelnemers: “We willen dat mensen met een verstandelijke beperking, met hun begeleiders, hier een mooi feestje hebben. De mensen die op vrijdag meelopen, lopen het stadion in tijdens de openingsceremonie. En de deelnemers van de wandeldriedaagse -ook al doe je maar één dag voor 2,5 kilometer mee- mogen tijdens de intocht van de Vierdaagse op 22 juli als groep voor de Vierdaagse uit over de Via Gladiola lopen. Als je het dan over een feestje hebt… dát is een feestje! Het is een chance of a lifetime voor onze mensen, dat vind ik een heel mooi gebaar van de Vierdaagse”.

Boodschap aan de deelnemers

Voor wie het even moeilijk krijgt tijdens het sporten heeft Peter van Uhm een advies: “De les uit mijn leven is: als jij denkt dat je erdoorheen zit, moet je eens goed om je heen kijken. Er is altijd iemand die jij kunt helpen. En als je een ander helpt, voel je je eigen ellende niet zo”. En zijn boodschap aan alle deelnemers: “Van mij heel simpel: geniet ervan!”

Quote Peter van Uhm


 

FacebookTwitterPinterestDelen