Special Olympics | Boutade interviewt Thom de Graaf

Thom de Graaf kennen we vooral als politicus: hij was fractievoorzitter van de politieke partij D66 in de Tweede Kamer en werd daarna minister van bestuurlijke vernieuwing en vicepremier en vervolgens burgemeester van Nijmegen. Tegenwoordig is hij voorzitter van de Vereniging Hogelscholen en fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Daarnaast heeft hij diverse toezichthoudende functies en zet hij zijn kennis, ervaring en netwerk vaak in voor goede doelen.

Een hart voor sport

Als scholier deed hij aan tennis, hockey en tafeltennis, maar tegenwoordig is Thom de Graaf vooral een hardloper. Vier keer liep hij de Nijmeegse Zevenheuvelenloop, waarvan drie keer als burgemeester: “Ik heb drie keer het startschot gegeven terwijl ik zelf in trainingspak stond. Ik ben voor zover ik weet de eerste en de enige Nijmeegse burgemeester die aan de Zevenheuvelenloop heeft deelgenomen.” Naast het hardlopen kijkt hij graag naar sportwedstrijden op tv of in een stadion, waarbij schaatsen favoriet is. Ook in zijn loopbaan was Thom de Graaf bij sport betrokken: als plaatsvervangend directeur Politie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken was hij verantwoordelijk voor de bestrijding van het voetbalvandalisme. “Zo ben ik ook in de veiligheidscommissie van de KNVB terechtgekomen en leerde ik veel mensen in de voetbalwereld kennen.”

Of je nu wel of geen handicap hebt: een serieuze sporter herken je aan zijn houding en instelling, aldus De Graaf: “Als je je sport serieus neemt gaat het niet alleen om het winnen, maar puur om het sporten. Mensen die sporten, doen dat vanwege de dynamiek, de beweging en het spel en niet alleen maar om te winnen.”

De liefde die sporters zonder handicap voelen voor hun sport, ervaart een G-sporter net zo goed, vervolgt Thom de Graaf: “Ik denk dat wie zich aangetrokken voelt tot sporten en wie deelneemt aan een evenement als de SONS, zich aangetrokken voelt vanwege de sfeer en vanwege de prestatie die je levert.” Die combinatie zorgt bij alle sporters, met en zonder handicap, voor blijdschap en tevredenheid, meent De Graaf. G-sporters hebben daarbij zelfs een voordeel: “Ik denk dat zij het sporten veel meer met hun hart beleven dan met hun ratio, of hun logica. En dat is natuurlijk prachtig, want dáár gaat sport ook om.”

Inzet voor de SONS

Thom de Graaf is om twee redenen gevraagd ambassadeur te worden van de Special Olympics: “Ten eerste omdat ik een aantal jaren burgemeester van Nijmegen ben geweest, waar de Spelen worden gehouden, en ten tweede omdat ik een groot netwerk heb in de wereld van politiek, overheid en hoger onderwijs. Het is heel nuttig om daar gebruik van te maken voor een goed doel, zoals deze Special Olympics.”

Zijn eigen werk als ambassadeur valt in het niet bij de inzet van de vele vrijwilligers die zich inspannen voor de SONS, meent de Graaf: “Hier en daar heb ik advies gegeven: van ‘wie zullen we uitnodigen’ tot het verbinding leggen met bijvoorbeeld de staatssecretaris van volksgezondheid. Het blijft tot dat soort dingen beperkt, dus dat is een heel bescheiden bijdrage. Door vrijwilligers wordt ongelooflijk hard gewerkt, ambassadeurs zijn meer een gezicht naar buiten toe. Het zijn mensen die het belangrijk vinden dat dit wordt georganiseerd en die graag een steentje bijdragen, maar dat steentje moet niet te groot worden geïnterpreteerd. Het zijn, tenminste wat mijn eigen rol betreft, kleine steentjes.

In zijn rol als ambassadeur legde Thom de Graaf het contact met een sponsor. Verder informeert hij regelmatig mensen in zijn omgeving over de Special Olympics. Hij hoopt dat zoveel mogelijk nationale media aandacht gaan besteden aan evenementen zoals de Nationale Spelen en aan hun doelgroep: “Het is belangrijk, het is mooi en het is vooral belangrijk voor de sporters en andere mensen met een verstandelijke beperking”.

Boodschap aan de deelnemers

De boodschap die Thom de Graaf aan de deelnemers van de SONS 2016 en aan volgende sportevenementen wil meegeven is simpel en duidelijk: “Sport is ook je hart volgen. En als je je hart volgt, is het altijd goed”.

Quote Thom de Graaf

FacebookTwitterPinterestDelen